Connect with us

Нашенско

10-те най-популярни типажи на българския плаж

Published

on

Ето кои са най-често срещани съвременни типове, които щъкат из българско Черноморие

Българският плаж по дефиниция е пренаселен с крайно необикновени типажи. И по правило на всички морето им е до колене, слънцето изгрява специално за тях и никой не може да им излезе насреща, понеже от самочувствието им по-високо нема.

Ето кои са десетте най-често срещани съвременни типове, които щъкат из българско Черноморие.

1. Хиперактивният спасител

Струва ти се невъзможно, но е факт: погледът му се разклонява, умножава и мултиплицира навсякъде. Той непрекъснато успява да следи всичките 200 души в морето. Достатъчно е само с един сантиметър да задминеш шамандурата, за да чуеш пронизителният звук на свирката. Не се озъртай глупашки – предназначена е за теб. Хиперактивният спасител е напрегнат, фрустриран човек: той е по-внимателен за живота ти дори от най-близките ти и рентгеновото му зрение моментално отчита как краката ти вече не стигат дъното, а пък ръцете ти махат прекалено хаотично, за да си помислим, че си опитен плувец. Бидейки надзираван и възпиран от такъв типаж, бързо започваш да се чувстваш угнетен: този човек краде от чувството ти за свобода и го санкционира с влудяваща дисциплина. Но пък вземи стисни зъби и свиквай с ролята си на стадно животно. Той е твоя пастир. А всичко е за добро – я гледай, краката ти вече не опират!

2. Батката с големите баници

Е, настъпи и неговият момент. Заслужил го е – 9 месеца във фитнеса все пак трябва да ти осигурят 3 месеца перчене на плажа. През него са минали десетки кори с яйца, стотици вратни пържоли, цяло ремарке щайги с банани и дузина бурканчета с химически субстанции, които да направляват целия процес на уголемяване. Изчислява всичко в протеини и въглехидрати, а любимата му дума е „маса“. Когато се разминавате по плажната ивица, той изобщо не може да проумее как е възможно ти да притежаваш толкова хилаво тяло. Навремето и той е бил такъв, но е решил да се развива в живота, а не като тебе да прави кариера, да чете книги и други вятърничави работи. Ти мислиш, че си стъпил здраво на земята, но той може да стъпва на нея със 150 килограма на врата и да кляка по осем пъти. Подобна тежест би те смазала толкова бързо, колкото кръстословица – него. Ще се наложи да се съобразиш – в племенно-плажното общество има йерархия, сходна с пещерната и ако обиколката ти на бицепса е по-ниска от телесната ти температура, ти си аутсайдер, брато.

3. Двайсетгодишният алкохолик

Това момче е едва на двайсет години, а вече е завършен алкохолик. Откакто е дошъл на морето, не е спрял да пие. Поне две двулитровки бира се изливат в стомаха му ежедневно, а те са само колкото да поддържа форма. В дискотеката „минава на твърдо“. Само след час вече е обърнал три големи, но сега тепърва ще загрее – точно в момента вкарва два ред була. На третият ден вече е напълно неконтактен, а на петият ти може да се окажеш онзи клет приятел – трезвеник, който ще му вика линейка. Започнал е морето със силно проявен интерес към жените, но на финала мацките са спрели да го вълнуват, понеже реално предпочита да си кърка и да не се напряга за нищо друго. Като се върне ще разкаже, че „на морето е било голям купон, братле“, и ще продължи с малко по-ограничен, но все пак задължаващ черния дроб битов алкохолизъм вкъщи.

4. Майката с трите деца

Как пък нито един човек на този егоистичен, вперен само в собственото удоволствие плаж, поне не я съжали за мъките? Само преди пет-шест години майката с трите деца е била онова лудо момиче, заради което си прописал посредствена, но капеща от сърцето поезия, която си искал да покажеш само и единствено на нея. Сега обаче има много по належащи и земни проблеми: тя просто не може да смогне да се справи с трите си деца, а ти се преструваш, че не я познаваш и лежиш на сто метро дистанция, наблюдавайки я със силно присвито око, че да може ако случайно те разпознае, поне да се направиш на заспал. Не ти прави чест. Онова, което навремето е било ваканция за нея, днес е кошмар – тя ще се върне от морето по-уморена, отколкото е била е на тръгване. Резистентността й към детски писъци, прищевки, капризи е толкова голяма, че ако беше честен към себе си целият плаж трябва да мине покрай нея и да й стисне ръката заради нечовешките мъки. А ти трябва да си първи в колоната.

5. Селфи кралицата

Това момиче – честна дума – дойде на море, за да колекционира лайкове. Ще рече човек, че между ума й фейсбук е прокарана виртуална пъпна връв и тя вечно стои в дълбоката утроба на социалната мрежа, независимо какво й се случва. Като всички селфи разбирачки добре знае тайната на хубавата снимка – правиш си хиляда, от които една поне винаги става. Най-добра е в това да изглежда непринудена: по „случайно оформените“ патешките устни, „хищно“ насочения внезапен поглед, и „това пък как стана“ – бански с отпусната презрамка. Селфи кралицата се тагва от всеки ресторант, в който хапва и щраква всеки коктейл, който изпива. Под снимките пише кратък текст. В него виждаме, че тя обича многоточията – например „Залезът над Свети Влас…Изгрев в Бургас…“. Решила е, че ние ще решим как трите точки издават великата недоизказаност на романтичната картина, вместо правилно да се досетим, че речникът й рядко достига за назоваване на повечето неща, които й се случват.

6. Човекът фас

Тоя човек заби десет фаса в пясъка, остави три пластмасови чаши, после зарина всичко с крак и го затрупа хубавичката, защото това е максимумът в разбирането му за „да почистиш след себе си“. Той вероятно мисли, че необятността на песъчинките и морето обезпечава каквато и да било човешка следа и намеса. А тия, които почистват след себе си, според него „се лигавят“ или още по-лошо (това е най-голямата обида): „правят се на европейци“. Ако му направиш забележка ти казва „да не му мелиш на главата“ и ефектно допълва, че е дошъл тук, за „да си прави кефа“. Това особено уникално желание (сякаш всички други не са дошли за същото) според него го имунизира срещу всякаква критика и санкция на мърлявостта му.

7. Изгорелият на макс

Измежду многолюдният плаж бързо се забелязват няколко ярко червено изгорели тела. Ще рече човек, че зрението ти е пострадало и е усилило контраста ненужно много. Този тип плажен човек всяка година се зарича, че тоя път няма да изгори. И по различни причини – 1) не му се дават пари за плажно масло; 2) дават му се, но си купува най-евтиното; 3) купува си, но го мързи да го сложи и 4) слага си, но само на първия ден, винаги завършва с крайно опечено тяло и убийствени болки. През останалите дни от морето стои намръщен и облечен по тениска, а внезапно докосване или недай си боже – потупване, по рамото изкарва от помръкналото му съзнание нечовешки вой. Хем го съжаляваш, хем се изнервяш на глупостта му.

8. Оня, дето си брои парите

Не че не адмирираме едно от най-важните качества на българина – спестовността, но тоя човек току-що спести от царевичка, а очите му буквално се наляха със сълзи, когато останалите от компанията започнаха да нагъват жълтите зрънца. Дошъл е на морето с две противоположни едно на друго желания – хем ако може да си почине, хем ако може да не даде никаква пара за тая работа. Ваканцията му се превръща в безкрайно тюхкане и мрънкане за тия 400 лв, дето ги е дал за една седмица, а напрегнатият му за изчисления и сметки ум така и не успява да релаксира. Прибира се от морето угрижен, но и леко щастлив, че е дошъл края на харчовете и вече спокойно ще може да събира бели пари не за слънчеви, а за черни дни.

9. Четящият от сутрин до вечер

Колкото и да е непопулярно да кажем каквото и да било срещу четенето, има случаи, в които не можем да се сдържим. Става дума за хора, които ако не обърнат три романа на плажа, чувстват работата си на морето за незадоволителна. Планирали са книгите, които трябва да прочетат на 35 градуса и върху хавлии, още от пролетта. Когато се опиташ да ги заговориш, отвръщат пестеливо и молят „да не ги разсейваш“. Ако се потопят във водата или погледат вълните, е колкото да маркират дейност и пак да се върнат към любимите четива. Освен това непрекъснато ти вменяват вина, че не си бутнал книга от началото на годината. Между другото – прави са. Провалът си е само твой.

10. Обикновеният човек

Ти си от сивата безлика маса на обикновения човек. Не се разпознаваш в нито един от горните типове, нито си бил, нито ще бъдеш. Това означава много за нас и ние те поздравяваме за липсата ти на отличителни белези. Истинска чест е да не присъстваш в подобна класация и да останеш незабелязан от никого. Продължавай в същия дух и не падай духом.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашенско

По мое време пенсионната възраст за жените бе 55 г., а за мъжете 60 и още 20 неща които ги няма днес

Published

on

1.Пенсионната възраст за жените бе 55 г., а за мъжете 60

2.Невъзможно бе да срещнеш бездомник или клошар

3.Здравеопазването беше безплатно

4.Образованието също, като на тези от слаборазвитите райони се даваше възможност да учат в университет и с минимален успех показан от средното училище

5.На младоженците се даваше почти безлихвен заем, на стойност, колкото да си купят нова кола;

6.А помните ли, че опрощаваха заема от по-горе при родено второ дете?

7.Нямаше как да бъдеш безработен

8.Нямаше работещи бедни

9.Стига да искаш, държавата ти даваше земя да я „чоплиш“

10.Консултираше те къде, дори в най-затънтеното село, каква е почвата и какво да засееш с успех там

11.И помните ли, че през цялото време (и преди Указ 56) си имаше „частници“

12.Ако пък се заселиш трайно в Странджа-Сакар държавата поощряваше това с 10 000 лева.

(Повече пари от за една нова кола.)

13.… а да пестиш от храна беше нечувано

14.Ако се появеше масов престъпник, то беше такова събитие, че за него се говореше десетилетие… и повече даже

15.Спомнете си как обяда в заводите (тристепенно меню, с безалкохолно) беше на стойност от 5 до 8 кибрита

16.Никого не „изключваха“ за неплатен ток (а той беше пренебрежимо малка сума)

17.Телефоните се плащаха на три месеца – веднъж.

18.И даже банани ( но в показните магазини и по-скъпи) имаше почти винаги!

19.Нямаше ЧСИ, измами на старци, принуди, вилнеещи мутри, както и нямаше чувство за липса на справедливост въобще!

… това от по-горе вече не можем да го имаме…

20.Днес искаме само да ни оставят да работим и справедливост.

Нищо друго.

И засега е само мечта.

Continue Reading

Нашенско

Стар запазен ученически бележник от 80-те разказва интересни неща

Published

on

Сине,това е моят бележник от 8. клас, който баба ти пази грижливо заедно с всички мои тетрадки, контролни работи и надраскани в час учебници. Както виждаш, аз не съм бил „силен“ ученик. Мисля, че съм бил обаче добър ученик.

Надявам се да е така, защото все още пазя много приятелства със съученици от моя клас. Надявам се да е така и защото пазя добри спомени от всички мои преподаватели. Помня името на всеки мой учител. Помня къде и как е стоял и какво ми е казал, когато ми е писал „Лош 1“, „Слаб 2“ и „Отличен 6“.

Сине, не оценките ще те направят добър човек. Те обаче ще са атестат за това, какви усилия ще полагаш за своето развитие. Те няма да бъдат само оценки за това, колко и какво си запомнил или как си преписал. Те ще за оценки за това какво отношение имаш към живота. Обучението в този етап е част от него.

Уважавай учителите си – те правят всичко по силите си, за да ти предадат целия си опит и знания, които ще са ти от ползва занапред.

Уважавай съучениците си – те са твоите приятели и те са тези, с които ще делиш следващите пет години негодуванието от внезапно контролно, щастието от взет изпит и много други емоции.

За това – бъди умерен в преценката си за хората и не упреквай никой друг, ако нещо не се реализира според твоите планове. Бори се за всяка победа. Тя никога няма дойде даром.

Бъди Човек, сине!

Ангел Ангелов

Continue Reading

Нашенско

Разказ за времето когато народът работеше и макар да не живееше охолно, не се лишаваше от нищо

Published

on

По времето на Тодор Живков народът работеше и макар да не живееше охолно, не се лишаваше от нищо. Плюят по социализма, но като днешната скъпотия и мизерия не е имало.
През последните 5-6 години до 1990 г. прясното мляко беше по 30 ст., киселото – по 22 с бурканче или в кофичка.

Краве сиренето беше 2.60 лв. То никога не е било на държавни дотации, а ментета не си и помисляхме, че може да има. Минималната заплата беше 120 лв. (както и моята), но през 1989 г. я направиха 140 лв.

Рибната консерва „Копърка“, символ на студентската мизерия, беше 28 стотинки. Замразената скумрия – 1.20-1.60 лв., според едрината. „Кучешката радост“ беше 3.30 или 3.60 лв. – дето сега ни агитират да умрем за нея. Ама беше от месо, припомня socbg.com.
Бялото вино беше 97 ст. Плодовата ракия – 3.90 лв., сливовата – 4.90-5.10.
Дядо ми е работил 25 години като елмонтьор и квартален електротехник, за това време 2 пъти е спирал ток за неплащане. С една минимална заплата можеше да се купят 3500 киловатчаса дневна енергия или 2000 автобусни билетчета, или 31 кг свински бут с кост, или 400 литра прясно мляко.

Нямаше или почти нямаше семейство, което поне през година да не ходи на почивка, някои ходеха 2 пъти в годината. А сега?

По тия времена съм видял само двама неграмотни. И двамата цигани, единият възрастен, другият – син на цигански барон.

Демонстративно не искаше да се научи да чете. Обаче попадна на мен като ефрейтор. Толкоз бой, лицеви опори и коремни преси отнесе, че за 14 дни се научи да чете дотолкова, че да научи сам наизуст военната клетва.

Сега сочат с умиление как гражданите някъде на Запад оставяли монетки върху повредения автомат на метрото – демек съвестни.

Едно време млякото го разнасяха нощем, оставяха го пред магазините или сладкарниците. Минувачите си вземаха мляко и оставяха стотинки. И ни млякото изчезваше, ни стотинките.

Хората по селата масово не заключваха къщите си. Баба ми беше инкасаторка и влизахме у хората като у лелини си, нищо че ги нямаше у тях. Оставяхме си колелетата незаключени пред някой приятел и си ги намирахме непипнати.
Голямо произшествие беше, когато на един приятел изчезна аптечката – със седмици се коментираше.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

Нашенско2 месеца ago

По мое време пенсионната възраст за жените бе 55 г., а за мъжете 60 и още 20 неща които ги няма днес

1.Пенсионната възраст за жените бе 55 г., а за мъжете 60 2.Невъзможно бе да срещнеш бездомник или клошар 3.Здравеопазването беше...

Нашенско2 месеца ago

Стар запазен ученически бележник от 80-те разказва интересни неща

Сине,това е моят бележник от 8. клас, който баба ти пази грижливо заедно с всички мои тетрадки, контролни работи и...

Нашенско2 месеца ago

Разказ за времето когато народът работеше и макар да не живееше охолно, не се лишаваше от нищо

По времето на Тодор Живков народът работеше и макар да не живееше охолно, не се лишаваше от нищо. Плюят по...

Нашенско2 месеца ago

Намерих любовта на живота си след жесток скандал в трамвай през 80-те

„Всяко зло за добро“. Така казват, но аз винаги съм смятала, че в това няма нищо вярно. И ако някой...

Нашенско2 месеца ago

Наричахме учителките си „другарко“ ключът за вкъщи висеше на връвчица на врата ни и още:

По цял ден играехте на криеница или на стражари и апаши пред блока и крещяхте на майка си да ви...

Нашенско2 месеца ago

12 безценни бабини съвета, които помагат и до днес..

1. Пий вода там, където пият конете. Конят няма да близне лоша вода. 2. Сложи постелята си там, където лежи...

Казарма2 месеца ago

Къде си служил и кога? Намери свои стари бойни другари от родната казарма

Маршировки, учения, отдаване на почест на командира, нощни дежурства, лъскане на кубинките, сапунка в спалното, стрелби, тактики, караули, наряди, дрямка...

Любопитно2 месеца ago

Филмът от края на 70-те, заради който улиците опустяваха

Сред малкото американски сериали, излъчени у нас преди 89-та година, се откроява невероятната екранизация по романа на Ъруин Шоу „Богат...

Любопитно2 месеца ago

Едно време имаше така наречен младоженски заем до 10 000 лв

Понеже чета, че доста хора и най- вече младите не вярват как сме живели преди 1989 година и само сме...

Любопитно2 месеца ago

Клас, стани, клас, мирно! Или когато в училищата имаше ред и дисциплина

Тогава училището не беше зависимо от броя ученици и затова при лошо поведение или слаб успех те изключваха, без да...

Любопитно2 месеца ago

Милиционери проверяват документи в нощен влак на БДЖ през 80-те

По времето на социализма в България във всяка композиция на БДЖ имаше дежурен милиционер от Транспортна милиция/1989г полиция/ и криминалните...

Любопитно2 месеца ago

Посещението на Маргарет Тачър в Професионално химическо училище “Дмитрий Менделеев” в Стара Загора (Статия)

Трябва да призная, че ми направи удивително впечатление едно техническо училище в Стара Загора. Особено се учудих на голямата степен...

Ваканции2 месеца ago

По времето на социализма основният декемврийски празник беше отбелязването на Нова година

Вместо електронни китайски лампички, най-често по дръвчето се закрепваха истински свещички, които се палеха всяка вечер Подаръците се поставяха под...

Любопитно2 месеца ago

Една боза от 6 стотинки-ключ към спомените от едно време

Фразата „Една боза от 6“ отдавна е напуснала очертанията на филмовата реплика и се е превърнала в ключ към спомените...

Любопитно2 месеца ago

Ходехме на комсомолски бригади, работехме с желание и гордост, че сме полезни

Спомних си преди над 40 г. като служител на БНБ как ходехме на бригади, какъв културен живот кипеше. От комсомолската...

Без категория2 месеца ago

„Ранобудното петленце“ което събуждаше поколения деца (АУДИО)

Един позабравен мотив от едни позабравени години. „Ранобудно петленце“ е радио сигнал, с който поколения деца се събуждаха сутрин и...

Любопитно2 месеца ago

Легендарните „Комети“ Един хубав спомен от младостта (Видео)

Преди години, когато бях млад, по нашето Черноморие имаше Комети. Това бяха бързоходни корабчета на подводни криле. Те развиваха голяма...

Любопитно2 месеца ago

София-Студентски град в снимки от 80-те

Студентски град е жилищен комплекс в югоизточна София, граничещ с кварталите „Дианабад“, „Дървеница“, „Витоша“ и „Малинова долина“. Намира се в...

Любопитно2 месеца ago

На пързалката-зимата през нашето детство

Ах, каква пързалка има, Анче, тази зима! – каза бате със въздишка, уж четеше книжка. И измъкнахме се двама, без...

Нашенско2 месеца ago

За Коледа колехме прасето и пълнехме кървавица

В недалечното минало всички по-забележителни празници бяха почитани във всички балкански села. Хората с голямо желание празнуваха Коледа и Нова...

Advertisement

Trending