Connect with us

България

Бившият шеф в МВР проф. Николай Радулов обяви страхотиите, които „господарят на престъпността“ Митьо Очите е правил

Published

on

Николай Радулов е роден на 13 януари 1956 г. Магистър по управление на обществения ред и сигурност от Академията на МВР (1981). Доктор по философия от ВА “Г. С. Раковски” (1992). Специализирал в Института за транспортна сигурност на Оклахома и Ноу-Хау фонда за демократични практики в Лондон. Експерт в МВР, СДВР, ЦСБОП и НСС (1981-1994), Туристспортбанк (1994-1995) и Народното събрание (1995-1997). Зам.-министър, секретар на МВР (1997-1999). Съветник на президента (1999-2003). Член на борда на директорите на “Егида” (2004-2006).

Преподавател в УниБИТ (2009-2011). Главен асистент, доцент и професор в НБУ (2010-2018). Има ли срастване на организираната престъпност с политиката? „Разбира се, че има“ – категоричен е проф. Николай Радулов, който е ръководител на департамента по национална и международна сигурност в НБУ.   В интервю за в. Труд той коментира ареста на криминалния авторитет Митьо Очите, когото Интерпол откри в Истанбул, в компанията на общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев и бившия депутат от ДПС Несрин Узун. – И мафията ни не е наред, проф. Радулов. По дефиниция в цял свят „мафията е съжителство на престъпните групировки с властта – съдебна и изпълнителна“.

А у нас, ако съдим по политиците, арестувани в един хотел с Митьо Очите, групировките съжителстват не с властта, а с опозицията. – И по дефиниция, и реално не е възможно проспериране на която и да било престъпна групировка без „чадър“. Освен, че препират пари чрез заплащане на политици и служители на специалните служби и полицията, ръководителите на престъпните структури в последните години замислят и лично участие във властта – засега в общинската. Ето пример: Братя Галеви – общински съветници.

Изборите в България са скъпо нещо и всяка партия си търси спонсори, без особено да се замисля за етичната стойност на подобно финансиране. След изборите, разбира се, дадените средства трябва да се отработят. Организираната престъпност има достатъчно пари да спонсорира при изборите и властта, и опозицията. А след изборите тя намира форми за връщане на вложените ресурси. Това формира сериозна корупционна среда, за която от ЕС непрекъснато ни критикуват.   – Политиците, арестувани с Митьо в Истанбул, бяха пуснати след 24-часов престой в наши килии. И наказателният процес засега се води главно по телевизията. Можете ли да прогнозирате кога делото ще започне и ще приключи в съда с присъди и то осъдителни? – Досега имаме достатъчно много арестувани, но и достатъчно много от тях, които са пуснати. Говори се за многотомни дела и за твърди доказателства, събрани със СРС. Нека видим какво ще се предложи на съда и ще има ли свидетели, защото българското законодателство не поощрява присъди, основани само на СРС.   – Съобщено бе, че свидетели има. И сигурността им е гарантирана.

– Да, обаче при протакане на делото е напълно възможно част от свидетелите да ги обхване амнезия, други да се откажат от показанията си, а трети просто да се споминат. А и нашата правосъдна система не се слави със сигурна защита на свидетелите, а по-скоро с обратното.   – Струва ми се, че Митьо Очите ще се завърне скоро в родината, дори и без да изчака в Турция процеса по екстрадицията. Вие как мислите – той не би ли предпочел български арест пред турски? Помните ли как си ближеше сладоледа на плажа, когато изтърпяваше 4-годишната си присъда за наркотрафик?

– Аз мисля, че Димитър Желязков – Митьо Очите няма да се уплаши особено от българския затвор. Ако съдим по предишното му пребиваване в него, можем да очакваме, че той ще бъде примерен затворник, ще се самообразова, ще спортува, ще се явява на турнири, ще ги печели, ще следва отпуска, почивка, болнично лечение. Това, което не можем да очакваме, е превъзпитание и прекратяване на престъпната дейност. Самият затвор предлага възможности за развитие на тази дейност. Като гледаме епизодичните екшъни с „отклоняване“ на затворници, можем да кажем, че известен “престой“ в наш затвор дори няма да затрудни бизнеса на Желязков. Турският затвор е друго нещо, там на Желязков могат да му се случат доста неприятни неща.

Тук, ако получи присъда, може и да се влоши здравословното му състояние. Престъпниците си наемат най-добрите адвокати, както се оплакваше един прокурор. Ама въпросът е за качеството на разследването. Нека обвинението се представя от най-добрия прокурор, който и да е той.

– Прокурорът Костов, който склони Митьо Очите да се признае за наркобос и да лежи 4 г. по споразумение, се славеше като „най-добрия“ навремето. Той беше уволнен дисциплинарно, но съдът го върна в спецпрокуратурата. Може пак да се заеме със стария си познайник и наркобизнеса му.

– Този път Желязков, както научаваме, е издирван за участие в група, свързана с рекет, изнудване и палежи.   – Собственичка на погребална агенция разказа, че е изнудвана да плаща по 100 лв. на погребение и е потърпевша от два палежа. На витрината й има лепенка на охранителната фирма „Аркус“, в която Митьо е консултант. Да не би да се е завърнал добрият стар рекет с лепенките на ВИС и СИК? Или не си е отивал, може би?

– Ами не съм сигурен. Собственичката отричаше по телевизията връзката на Митьо Очите с рекета. Тя поименно обяви кой отговаря за защитата й – беше обидена, че плаща, а тези, на които плаща, не правят нищо НАП да не я тревожи. Според мен връзката не е пряка. Просто рекетьорите плащат данък на господаря на престъпността, без да са част от структурата му. Ако се прави паралел с рекета от 90-те години, може да се говори за някакво подобие, но на значително по-високо и префинено ниво.   – ВИС и СИК вече ги няма, похвали се главният секретар на МВР неотдавна. Имало около 400 престъпни групи само… – Главният секретар твърдеше, че тези 400 престъпни групировки не са формиращи криминогенната обстановка. От думите му можем да останем с впечатление, че са налице няколко групички дребни мошеници.

Всъщност, престъпността в цял свят се модернизира – от познатата ни вертикална йерархична структура се ориентира към мрежова – без демонстриране на власт, трудна за опознаване и информационно проникване. Моделът е на модернизираните през последните 10 г. терористични организации. Организираната престъпност много бързо се реорганизира, когато промените водят до по-големи печалби и повече сигурност. Нашата организирана престъпност следва „добрите практики“ и дори, според европейски експерти, бележи развитие и лидира в европейски мащаб.   – Митьо е шеф на група по теорията на главния секретар. Що за група е това, ще чуем тепърва в съда. Сега чуваме политическите престрелки по темата. Цветанов: „Гущерът на БСП да си скъса докрай опашката!“ Нинова:

„Спойката на пари и политика е характерна за целия преход, а не за една партия!“ Вашият коментар? – Естествено е покрай такава криминална история да се водят политически разговори и престрелки. Същността е в несъстоятелността на властта да предостави на гражданите сигурност и в неумението на опозицията да води дебата така, че да получи политически и морални дивиденти. Наистина симбиозата между престъпност, пари и власт е емблема на прехода. Но това е процес, преминат от всяка развиваща се страна.

Спомнете си сухия режим и натрупаните от контрабанда на алкохол състояния на редица американски политици – на клана Кенеди, например. Цветанов може да прави каквито си иска изказвания, но когато става дума за спорни бизнесмени, свързани с неговата партия, изведнъж забравя за познанствата си с тях. – Обърнете внимание на Бенчо Бенчев – собственикът на 40% от фирма „Аркус“, в която Митьо е консултант. Той е „зрънчо“, милионер, щастлив собственик на ролс ройс, блажен обитател на палат в Кошарица, любезен домакин на всички премиери и държавни глави, както сам заявява, фен на Бойко, когото нарича „мъжкар“. Избран е с преференции за общински съветник от гражданската квота на БСП, предложен е от пенсионерски съюзи с мотив, че „е щедър и отзивчив“. Станал е зам.-шеф на общинарите с гласовете на всички партии. Чий избор е той? На мафията?

На старото поколение? – Той е избор на тези, които спонсорира, и с които има общбизнес. Публична тайна е, че на местни избори всички партии осигуряват избираеми места в листите си на едри спонсори – лично на тях или на техни представители. Фирма „Аркус“ се свързва със Златомир Иванов – Баретата и Желязков. Присъствието на общински съветник в нея определено говори за обвързаности и корупция на местно ниво.

– Безуспешни са опитите на репортерите да интервюират колегите на Бенчев от общинския парламент. Канят общинари от всички партии, но само един се озова – един от БСП, който го призова да подаде оставка. Останалите заявяват, че са в добри отношения с Бенчев и отказват коментар.

– Явно, общинарите са твърде оплетени в общ бизнес. А и независимо от случилото се, едва ли бизнесът на Бенчев ще пострада за това, че се познава отблизо с Митьо Очите. Туристическият бизнес предполага много свързани с него и с политиците лица, а по Южното Черноморие Очите е босът на престъпността.   – Как тълкувате думите на зам.-главния прокурор Гешев, че Митьо, за разлика от други, няма репутационен проблем да се яви в съда на дело? То било дори „репутационен плюс“ за него.

– Трудно е да се долови смисълът. Гамата на тълкуване може да се разтегне от заплашителна до успокоителна. От това, че Желязков ще се яви на делото и няма да има проблеми – до това, че в затвора е като у дома си и дори затворническата охрана го пази.   – Твърди се, че политическите трагикомедии по казуса с Митьо са вредни. Но според мен е полезно да се дърпа завесата…

А според вас защо режисьорите дават главна роля на Бенчев, а на Узун – второстепенна? – Когато опрат до политика, нещата излизат от рамките на нормалното. Всяка страна обвинява другата, а счита себе си за морален съдник. Ако гражданите се вгледат внимателно, ще видят че, политиците от различните цветове са като братя близнаци – с разтеглива съвест и морал, търсене на дефекти у противниците и безкритично отношение към своите.

Колкото повече такива случаи станат публично известни, толкова повече избирателите ще са по-внимателни, като пускат бюлетината.   – А защо МВР си мълчи? Говори прокуратурата. Тя поема репутационния риск. Не от вчера и не само за Митьо Очите. За всички знакови арести и дела. Дали това е обица на ухото от присъдите Страсбург за бъбривите акции на министър Цветанов?

– Дупета, Октоподи, Медузи, Дедесари… – още плащаме за тях. – Като че в последната година инициативата в саморекламата мина от МВР в прокуратурата. Макар че и натрапчивото внушение от страна на МВР, че се справя все по-добре и по-добре с престъпността, е достатъчно. Това внушение не довежда успокоение, а по-скоро убеждение, че хората са оставени сами да се грижат за себе си и безопасността си.

По същество работата на МВР е да създава гражданска сигурност, а не да се хвали.

На количеството на хвалбите и присъдите от Страсбург несъмнено оказват влияние.   – Продължителните полицейски протести срещу лошите условия за работа рязко спряха. Дали 100-те млн. лв., които премиерът даде на МВР на старта на европредседателството, задоволиха всички нужди на полицаите? Или властта опитоми бунтовните синдикати?

– Убеден съм, че отново предстоят вълнения на полицейски служители. Некомпетентно управление, партизанщината при раздаването на постове, партийните квоти – всичко това не допринася за повишаване на ефективността на работата в МВР. Полицейските служители го знаят и не са съгласни, когато ръководството ги обвинява, че се интересуват само от заплатите, а не и от работата си. Те непрекъснато говорят за отвратителните условия на труд и безхаберните разпореждания на началниците си.

Но не могат да формулират в профсъюзни искания управленската некомпетентност и връзкарството, защото върху тях ще се изсипят обвинения за партийни пристрастия и политическо влияние.

Твърдението на Световната банка за високите заплати на българските полицаи е необмислено. То е направено спрямо средната работна заплата, но не засяга големия обем извънреден труд, почти безплатен, нито пък ниското качеството на живот на обикновения полицай с неговото заплащане. Затишието е моментно и е свързано с желанието на полицаите за благополучно европредседателство. Противоречията не са преодолени и вероятно отново ще се изострят през есента.

Blitz.bg

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

България

Шокиращи нови подробности за смъртта на Денис Теофиков

Published

on

Може да се окаже, че фолк певецът Денис Теофиков, който загина през есента на 2021 г. след мистериозен полет от 7-я етаж, е бил първата жертва на смъртоносната дрога фентанил у нас, разкриват запознати със случая от МВР. 

През последния месец частично бе повдигната завесата за появата на лабораторно създадения „синтетичен хероин“ на наркопазара в България.

Това бе сторено от терапевти в клиники за лечение на зависимости, които алармираха за „фентанилова пандемия“, отнела живота на поне 10 човека само във Варна. Според неофициални данни фентанилът е убил над 50 българи, и то само от началото на годината, пише „Уикенд“. Стотици други употребили го пък са отключили тежки психически заболявания вследствие на „изпържения“ от дрогата мозък.

Двете водещи версии на следователите, разследващи странната смърт на младата фолк звезда Денис Теофиков, са самоубийство или нещастен инцидент, предизвикан след прием на дрогата фентанил.

Разследването за гибелта на 21-годишния фолк изпълнител се точи вече почти 2 години. Същевременно от Софийската районна прокуратура, под чийто надзор работят следователите, дори не си правят труда да информират семейството на Денис, както и обществото при какви обстоятелства любимецът на подрастващото поколение фенове на фолка е намерил смъртта си – убит, самоубит или нещастен инцидент?

Иначе наскоро Борислав Сарафов, който изпълнява функциите главен прокурор поиска оставката на шефката на Софийска районна прокуратура Невена Зартова заради немарливото разследване на убийството, извършено от автора на двойната екзекуция в село Лозен – Чавдар Бояджиев преди повече от година. Сарафов спокойно може да прибави към графата „немарливо разследване“ и смъртта на Денис Теофиков.

На 24 октомври 2021 г. късно през нощта младата звезда на „Пайнер мюзик“ Денис Теофиков полита от терасата на апартамента си на 7-ия етаж в софийския жилищен „Цариградски комплекс“ в разгара на див и разюздан купон с алкохол и наркотици. Сигналът постъпва на тел. 112 в 5.50 ч. сутринта от съседи. Преди това комшиите на няколко пъти подават сигнали на спешния телефон за крясъци и силна музика от дома на Теофиков, които обаче са били игнорирани от МВР. От Софийска районна прокуратура още крият имената на купонджиите, станали свидетели на фаталния полет от 7-ия етаж на „българския Джъстин Бийбър“, позовавайки се на „продължаващи действия по изясняване на обстоятелствата“.

Запознат с разследването твърди, че Денис Теофиков е загинал, докато е бил в компанията на поне петима души, сред които приятелката му Алекса Ангелова и диджеят Цеци Лудата глава. Повечето купонджии обаче офейкват преди появата на Бърза помощ и МВР.

Впоследствие част от свидетелите са задържани, разпитани и тествани за дрога, като в кръвта им са открити следи от кокаин, екстази, метамфетамин и фентанил. Официалната версия, поддържана от разследващите, гласи, че Денис Теофиков не е бил надрусан, когато е полетял от 7-ия етаж.

„Всички сме наясно, че това не е така. От МВР и Софийска районна прокуратура потулиха истината, че Денис е употребил синтетичен хероин не защото искаха да запазят неопетнено името му и да не травмират допълнително почерненото му семейство, а тъй като това щеше да им отвори много повече работа по разследването. Ако обаче истината не беше потулена от разследващите, днес обществото щеше да е много по-информирано за появата на опасни халюциногени като фентанил В България“, коментира близък приятел на загиналия при неизяснени и до днес обстоятелства Денис Теофиков.

Запознат с последните дни от живота на талантливия певец разкрива, че той е приел слонска доза от синтетичната дрога „туси“ (от английски 2С) – коктейл от кокаин, кетамин, кофеин и фентанил, от която буквално е изгубил разсъдък.

Денис Теофиков е стартирал последния купон в живота си цели два дни преди да полети от терасата на апартамента – предните нощи обиколил няколко дискотеки в „Студентски град“, работещи нелегално въпреки „извънредните мерки“ срещу КОВИД-19, като бил в компанията на своя продуцент Николай Пашев, на диджей Цеци Лудата глава и придружаван от две или три момичета.

Впоследствие наркопартито продължило в частен апартамент в „Дружба 2“, а накрая шумната младежка компания се установила в жилището на Денис Теофиков в софийския „Цариградски комплекс“. Няколко часа по-късно, окото 5.40 ч. сутринта на 24 октомври 2021 г. Денис Теофиков пада от терасата на 7-ия етаж на апартамента си и умира на място, размазвайки се на тротоара.

„Възможно е сам да е скочил от 7-ия етаж, но не е за подценяване и версията, че може някой от останалите да го е бутнал неволно или пък да го е изхвърлил умишлено през терасата. Не само Денис Теофиков се е друсал, всички от фаталното парти са приели фентанил.

Разследващият прокурор е допуснал грешка, че не е разпореди 24-часово задържане на всички от смъртоносния наркокупон в първите часове след трагедията. Тогава свидетелите нямаше да имат време да синхронизират версиите си… Сега вече е късно истината да бъде разкрита – винаги ще има съмнение какво точно се е случило“, казва покрусен приятел на покойния Денис Теофиков.

Още в първите дни след смъртта на младия певец неговото гадже – гримьорката Алекса Ангелова, публично обвини като виновни за самоубийството неговия продуцент Николай Пашев и диджей Цеци Пудата глава, без обаче да навлиза в детайли какво точно се е случило в последните дни от живота на Денис.

„Приятелката му Алекса обвини Пашев и диджея от ромски произход, тъй като те снабдяваха Денис Теофиков с дрога. Нещо повече – имаше подмятания, че Цеци Лудата глава тайно е добавял фентанил към кристалите стрити на прах „туси“, за да спечели повече пари. Доза от 1 грам „туси“ се продава за 300 лева, а Денис и Алекса шмъркаха поне по 6-7 грама на седмица... Тази версия задължително трябваше да бъде разследвана. Ченгетата обаче арестуваха дилър на амфетамин и марихуана, който живееше в близост до Теофиков, но от който Денис се снабдяваше само с марихуана – уж, че купонджиите от смъртоносното парти са си купили наркотиците от него“, гневи се от немарливото полицейско разследване за смъртта на Денис почернен негов приятел.

Той разкрива, че срещу дилъра е о6разувано наказателно производство, но не като съпричастен за подтикване към самоубийство на младия фолк певец, а за разпространение на наркотици.

В САЩ арестуваха и вкараха в затвора лекаря на Майкън Джексън след смъртта му, той даже вече излежа присъдата си за грешно предписани лекарства. Същото се случи и с доктора, предписвал лекарства на Диего Марадона в Аржентина. В България разследването не може да приключи вече втора година, нищо че става въпрос за смъртта на популярен сред подрастващото поколение певец с десетки хиляди последователи в социалните мрежи.

Ако в МВР и прокуратурата наистина искаха де се борят ефективно с опасната синтетична дрога, която се продава на младите в България, то разследването за смъртта на Денис Теофиков вече трябваше да е приключило и обществото да знае истината, колкото и нелицеприятна да е тя“, смятат почернените близки на младия фолк певец, чийто житейски път приключи само на 21-годишна възраст.

Трагично загубилият живота си Денис Теофиков е син на известния джаз китарист Атешкан Теофилов, а майка му Венера е певица. Звездата на талантливия певец изгря твърде рано – още през 2014 г., когато той беше само 13-годишен. Тогава Денис участва в музикалния формат „България търси талант“ по Би Ти Ви и си спечели симпатиите на журиращата Есил Дюран.

Макар Денис да отпадна в третия кръг на надпреварата след зрителски вот, музикалните експерти му предрекоха бляскаво бъдеще заради вокалните му способности. Кариерата на Денис получи сериозен тласък през 2020 г., когато той подписа договор с продуцентския гигант „Пайнер мюзик“. Младият, красавец беше наречен българският Джъстин Бийбър от многобройните си почитателки в тийнейджърска възраст, а нощните клубове се пръскаха от посетители по време на живите му участия. Уви, над 70% от хонорарите му бяха прибирани от безскрупулния му продуцент Николай Пашев и въпреки че реализираше десетки хиляди левове месечен оборот, за Теофиков оставаха трохи.

За съжаление, бремето на ранната слава, съчетано с еженощни обиколки по дискотеките и редовната консумация на всякакъв вид дрога, не понесе на Денис Теофиков…

Continue Reading

България

Не карайте на чашка! Вече иззеха много коли на пияни и дрогирани шофьори

Published

on

Два случая на пияни и дрогирани шофьори са установили полицаите в Бургас след влизането в сила на промените в НК, според които при шофиране с над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотици се предвижда отнемане на моторно превозно средство, когато то е собственост на водача или неговата равностойност, когато е собственост на трето лице.

В Бургас е задържан водач на тежкотоварен автомобил с 3.02 промила зад волана, а друг е хванат да шофира след употреба на наркотици, автомобилите са иззети, съобщи на извънреден брифинг директорът на ОД МВР старши комисар Калоян Калоянов.

Все още обществото не е наясно какво ще се случва с автомобилите, когато те са собственост на физически и юридически лица, когато са обект на съпружеска или имуществена общност, но смятам, че ще бъде утвърдена практика в най-скоро време. Към момента имаме започнати няколко такива производства“, каза районният прокурор на Бургас Мария Маркова.

Според нея промените са наложителни заради многото извършени престъпления след употреба на алкохол или наркотици не само по пътищата.

609 са образуваните по този текст от НК досъдебни производства от началото на годината. Това е със 100 повече, спрямо миналата година, отчете старши комисар Калоян Калоянов.

Continue Reading

България

Президентът се разсърди на Дойче веле за Двете лица на Румен Радев

Published

on

В навечерието на посещението на българския държавен глава в Германия, немскоезичното издание на „Дойче веле“ публикува статията „Двете лица на Румен Радев“. Материалът не отговаря на професионалната етика и журналистическите стандарти, още повече, че редица твърдения, свързани с дейността на президента Румен Радев, категорично не отговарят на истината.

Това се казва в позиция на прессекретариата на държавния глава, изпратена до медиите.

Право на една свободна медия е да интерпретира обществените процеси, но когато този анализ се базира върху неверни слухове и интерпретации възниква въпрос за достоверността и почтеността на представената информация. По тази причина на 16 май прессекретариатът на държавния глава изпрати право на отговор до „Дойче веле“, като до днес все още няма публична реакция от страна на медията. Не се вписва в традициите на една свободна обществена медия да отказва право на отговор по отношение на публикуван материал, срещу който има аргументирано възражение, че внушава определени недостоверни изводи.

Пълният текст на писмото: 

До г-н Петер Лимбург,
Генерален директор
на „Дойче веле“

До г-н Кристофер Неринг

Уважаеми г-н Лимбург,
Уважаеми г-н Неринг,

Пиша Ви това писмо във връзка с публикуваната на 13 май т.г. статия „Двете лица на Румен Радев“ на интернет-страницата на „Дойче веле“.

Считам, че информирането на германската общественост за теми, свързани с България, се гради на отговорността на една обществена медия към гражданите и на двете държави. В този процес водещи следва да са фактите, независимо от пристрастията и убежденията на анализаторите. Обективното отразяване е важно условие за утвърждаването на образа на всяка медия като надежден източник на информация. Тази значимост нараства още повече, когато става въпрос за възприятията, които тя създава в гражданите на две приятелски и съюзнически държави.

В статията „Двете лица на Румен Радев“ тези принципи не са спазени и направените изводи се базират предимно на неверни внушения, а не върху реални факти.

Общественото и политическо противопоставяне между президента Румен Радев и правителството на бившия премиер Бойко Борисов по същество не е сблъсквало „прозападна и проруска“ противоположности. Тези понятия са плували единствено в пяната на политическия дебат в България, чиято цел е бил опитът на бившите управляващи да прикрият категоричното отхвърляне от държавния глава на порочния корупционен модел на срастване на държавни институции и бизнес. Впрочем този корупционен модел бе отхвърлен от българските избиратели на последните парламентарни избори и това няма как да е убягнало на редакторите на DW.

Недоумение предизвиква внушението в статията, че президентът Радев черпи подкрепа за своя висок политически рейтинг от успешни министри в служебното правителство, които заемат днес ръководни функции в действащото българско правителство. DW би трябвало да е наясно, че президентът назначава министрите и тяхната дейност може да се разгърне само и единствено в резултат на неговото доверие и в изпълнение на дефинираните от президента приоритети: борба с корупцията, прозрачност и законност.

Войната в Украйна и многобройните кризи в Европа рушат като цяло доверието в политическата класа. Но няма никаква логика в твърдението, че призивите на българския президент за незабавно прекратяване на военните действия в Украйна, връщане към диалога и недопускане на прякото въвличане на България във военния конфликт, са довели до отлив на обществено доверие. Всички проучвания на общественото мнение в България ясно показват, че българското общество категорично отхвърля алтернативни позиции.

Използвам повода за да напомня, че президентът Румен Радев осъди агресията и войната на Русия срещу Украйна не при посещението си в Прага на 10 май, а още на 24 февруари на свиканата от него среща на институциите в София. И това не е еднократен акт от страна на държавния глава. Войната в Украйна е огромна заплаха за международния мир и сигурност, а социалните и икономическите последици от нея се чувстват много по-силно в България, в сравнение със страните от Западна Европа.

И както е вярно, че България е „лоялен съюзник“, също толкова вярно е, че като „носител на мира“ в ЕС и НАТО, тя може да отстоява своите позиции и виждания. Това е демократичният подход, на който се изграждат съюзническите отношения и това ще бъде и в бъдеще, неизменна позиция на Румен Радев като държавен глава.

Изключително важно е да се разбере, че за разлика от повечето европейски държави, България има огромна историческа диаспора в Украйна. Стотици хиляди българи живеят днес в зоните на бойните действия и президентът Румен Радев беше първият политически лидер в България, който призова за изпращането на защитно оборудване за населението в тези региони. Същевременно българският държавен глава категорично не приема български боеприпаси и смъртоносно въоръжение да бъдат изнасяни, за да не бъдат използвани те в зоните на ожесточени сражения, в които са концентрирани и голяма част от етническите българи в Украйна.

Напълно невярна е тезата, че президентът Румен Радев е изразявал позиция срещу съюзническата подкрепа за засилена охрана на българското въздушно пространство в условията на военен конфликт в съседство. Ако статията се градеше върху публичните изказвания на президента и официалната информация, публикувана на интернет-страницата на президентската институция, а не на манипулативни медийни интерпретации, нямаше да се стига и до подобни неверни твърдения. Още повече, че като командир на българските Военновъздушни сили именно Румен Радев организира първата съвместна мисия за охрана на въздушното пространство на България със съюзниците. На дневен ред обаче е въпросът дали българските Военновъздушни сили ще могат в близко бъдеще изобщо да участват в подобни мисии и държавният глава очаква от отговорните институции в България спешни мерки за разрешаването на този проблем.

Президентът Румен Радев не е започвал политическата си кариера от Москва, независимо от користните внушения, за да се „приземява“ там. Преизбирането на президента през ноември 2021г. е достатъчно доказателство за оценката, която българските избиратели дават на тази безпомощна пропаганда. Отговорността на държавния глава Румен Радев е пред българите, които са му гласували доверие. Както Ви е известно, други европейски политици обаче са избрали да представляват руски интереси и капитали и в това отношение политици от Германия не правят изключение.

Моля, настоящето писмо да бъде считано за право на отговор на президентската институция в България на статията в „Дойче веле“ и да бъде публикувана на интернет-страницата на медията.

С уважение,

Кирил Атанасов, Секретар за връзки с медиите на Президента на Република България

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България4 месеца ago

Шокиращи нови подробности за смъртта на Денис Теофиков

Може да се окаже, че фолк певецът Денис Теофиков, който загина през есента на 2021 г. след мистериозен полет от...

България4 месеца ago

Не карайте на чашка! Вече иззеха много коли на пияни и дрогирани шофьори

Два случая на пияни и дрогирани шофьори са установили полицаите в Бургас след влизането в сила на промените в НК,...

България2 години ago

Президентът се разсърди на Дойче веле за Двете лица на Румен Радев

В навечерието на посещението на българския държавен глава в Германия, немскоезичното издание на „Дойче веле“ публикува статията „Двете лица на...

България2 години ago

Странни движения на Путин по време на среща отново повдигнаха въпроса за здравето му СНИМКИ

Слуховете за здравословното състояние на Владимир Путин продължават да набират сила на фона на войната в Украйна. През последните месеци се появиха...

България2 години ago

Кирил Петков готви тежък удар за пушачите, ще го споменават с много лоши думи

Премиерът Кирил Петков подкрепя повишаването на акциза за цигарите, пише „Флагман“.  На последното заседание на Министерския съвет той е коментирал проектопостановление за...

България2 години ago

Полковник от БНА: Ако Турция ни нападне, запасняците от Елхово ще превземат Истанбул за 12 часа

Ердоган би направил най-великата глупост в живота си, ако реши да разшири държавните граници на Турция до „духовните“. Това коментира...

България2 години ago

Български офицер отказва да подаде ръка на политик, дошъл да закрие поделението му

Ето какво написа Красимир Манолов във Фейсбук: “Желю идва да закрива поделението в Горна баня. Някой от групата служил ли...

България2 години ago

Украинските бежанци активно напускат България

Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това каза пред БНР. Мариана Тошева, председател на...

България2 години ago

Путин готви подарък към България! Време е за признателност към народа дал азбуката на народите ни

В рамките на период до няколко месеца Владимир Путин е решил да подари на България, онова място за което си...

България2 години ago

Бориславова: България ще получава газ 4 пъти по-евтин от този на Газпром

“В бъдещите доставки на газ няма да има посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на „Газпром“, а когато започнем...

България2 години ago

СЛУЧИ СЕ: Току-що Слави стовари тежкат брадва върхи Кирил Петков! Кабинетът в паника, ето думите му

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов отправи тежки критики към партньорите от „Продължаваме промяната“ и предупреди да не очакваме...

България2 години ago

Стана ясно кои са и какво искат бойците от „Азов“, които се предадоха с бели знамена

Командирът на бригадата на ДНР „Восток“ Александър Ходаковский заяви, че групата украински военни, излезли по-рано днес от катакомбите на блокирания завод...

България2 години ago

Депутатите бесни! Намаляват им заплатите

1516 лв. намаление получава Радев за рождения си ден В IT сферата вече получават над 4 хиляди на месец Заради...

България2 години ago

Извънредно! Земята спря да се върти. Държавен преврат в Русия. Край с Путин

Сергей Шойгу е изчезнал мистериозно, а Путин трепери от държавен преврат! „По последни сведения от Москва, Шойгу е назначен за...

България2 години ago

Руска журналистка с отвращение за българите: Господи, за кого умряха нашите предци?

Обширна статия публикува журналистката от руската Комсомолская правда Дария Асламова за България под заглавие „Как България се превърна в страна...

България2 години ago

Горещ барометър: „Галъп“ с изумителни резултати, ако изборите са днес! ГРАФИКИ

Ако парламентарните избори бяха днес, подкрепата на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ (ПП) сред всички имащи право на глас запазва паритет,...

България2 години ago

Скандал: Голям камион на „Еконт“ на министъра-милионер Събев тръгна срещу протестиращи! ВИДЕО

И „Еконт“ на транспортния министър-милионер Николай Събев се включи в националния протест на превозвачите в Бургас, пише Флагман.бг. Не е ясно...

България4 години ago

Затова погребенията се правят на 3-ия ден след смъртта –

Колкото и да искаме да живеем вечно, хората са предопределени да умрат. Следователно делата с погребението рано или късно ще...

България4 години ago

Защо не бива да ходите до тоалетната, ако се събудите посред нощ –

Повечето от нас правят всичко погрешно и напразни опити да заспим само се довеждаме до безсъние. Късно през нощта изведнъж...

България4 години ago

Извънредно: 23 са вече случаите на COVID-19 в България

Вече 23 са общо регистрираните случай на коронавирус у нас. Това съобщиха преди минути от здравното министерство. БЛИЦ припомня, че...

Advertisement

Trending