Connect with us

България

В деня на преподобни Алексий казваме честито от сърце на тези 5 чудесни имена!

Published

on

Св. преподобни Алексий, човек Божи († 17 март 411 г.) – в древност и изобщо в първите векове на Християнската църква, наред с мъчениците, дали живота си за Христа, не по-малко удивление и благоговение будят и преподобните мъже и жени, решили да се отрекат от всичко земно и да се посветят на тих и скромен живот в пост и молитва.

Но особена духовна радост и горещ отпечатък остават няколко светци, които разтрисат из основи Християнската църква. Един от тези светии е и честваният днес преподобни Алексий, Човек Божий.

Единствен син на знатните и благочестиви Евфимиан и Аглаида, Алексий бил роден в столицата на Западната Римска Империя Рим. Самото му рождение било чудо, защото благочестивите му родители дълго нямали рожба, но след усилни молитви, Бог ги сподобил с тая радост. Алексий от ранна юношеска възраст възлюбил Бога и дори тайно си налагал лишения – спазвал строг пост и ходел облечен в груба власеница.

По настояване на родителите си той бил оженен за невеста, сродница с императорското семейство по онова време. Венчавката обаче не нарушила желанието му да се отрече от света. Вечерта след сватбата той тайно напуснал бащиния си дом, но преди това дал златния си пръстен на съпругата си, заедно с един пояс. Взел разни скъпоценности и потеглил към най-отдалеченото кътче на империята – Месопотамия, в град Едеса, гдето се намирал неръкотворният образ (светият Убрус) на Спасителя. Там той заживял като просяк пред храма и преживявал от подаяния.

Родителите му започнали да го търсят и изпаднали в скръб. Баща му Евфимиан разпратил из всички краища на империята своите слуги, за да го търсят. Някои от тях дошли и в Едеса, но не познали своя господар. Дали му обаче милостиня, а Алексий се възрадвал, задето получил подаяние от слугите си.

17 години проживял Алексий в Едеса. Една вечер един от служителите в храма имал съновидение – явила му се Божията Майка, която му казала: „Въведи в църквата ми Божия човек, защото молитвата му стигна до Бога и както венец върху царската глава, тъй и Дух Свети ще почива върху него!“. Уплашил се служителят, но от тоя ден из града се заговорило за тоя Човек Божий. Алексий обаче тайно напуснал Едеса с намерението да се отправи към малоазийската област Киликия. Не такъв бил Божият промисъл и корабът, с който пътувал той, попаднал в буря, която го изхвърлила чак в Италия – близо до Рим…

Заживял Алексий като просяк в една колибка в бащиния си дом, където бил прислонен от баща си… Евфимиан обаче не го познал. Тъй минали още 17 години. Бог предизвестил на Алексий, че смъртта му наближава. Той поискал хартия и започнал да пише за всичкия си живот, като най-подир завършил: „И аз страдах заради вашата скръб и непрестанно молих Бога да ви даде търпение и да ви приеме в царството Си“.

Глава на Римската църква по това време бил папа Инокентий. Една вечер, по време на богослужението, когато там бил сам императорът Хонорий (395 – 423), станало чудо. Изведнъж всички чули глас от небето: „Потърсете Божия човек, който се готви да излезе из тялото си, за да се помоли за града!“. Разбрали, че у Евфимиан живее един просяк, тръгнали към дома му и намерили Алексий починал.

Папата и императорът заповядали веднага да се приготви скъп одър, тялото на преподобния да бъде поставено на него и целият град да мине да му се поклони. Одърът бил поставен на площада, а към Рим дохождали да се поклонят на светите му мощи множество хора. Алексий разтърсил из основи Римската империя, защото от любов към Бога той пожертвал всички световни радости и богатства, отрекъл се от тях, за да служи на Бога в смирение и нищета. Затуй и станал Човек Божий.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ: Алеко, Алекса, Алексий, Алексей, Алекси

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

България

Зов за помощ: 18-годишната Никол Владкова има три дни да събере 54 000 лева

Published

on

Сумата, необходима за лъчетерапия, е непосилна за семейството й.

18-годишната Никол Владкова от град Велико Търново спешно се нуждае от лечение на рядко заболяване – сарком на меките тъкани. Първоначалната сума за лъчетерапия в турска клиника е в размер на 27 000 евро, която е непосилна за семейството й.

„Моля всички добри хора за съпричастност! Без Вашата помощ родителите й не биха могли да се справят.

Благодаря на всеки, който ще подаде ръка. Никол е в Турска клиника в момента и до ПОНЕДЕЛНИК семейството трябва да внесе сумата от 27000 ЕВРО, за да започнат лечение“, пише в социалните мрежи близка на красивото, младо момиче.

Ако желаете да помогнете на НИКОЛ ето банкова сметка, по която може да привеждате суми за неотложното й лечение в Турция:

  • Банка SOCIETE CENERAL ЕКСПРЕС БАНК
  • BG 53TTBB94001527817429
  • Банков код TTBBBG22
  • Титуляр на сметката Никол Николаева Владкова
Continue Reading

България

Скръбна вест! Внезапно почина български професор, спасил десетки животи

Published

on

Почина проф. Георги Царянски, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Света Екатерина“. Той си отиде неочаквано на 2 април 2019 г. само на 58 г.

Проф. Царянски бе уважаван от всички не само заради професионалните си качества и експертиза, но и заради това, че бе светъл човек и ярка личност. Раздава се за пациентите според девиза си, който неведнъж цитира: “Важен е крайният резултат, усилията са без значение!”

Скръбна вест! Внезапно почина български професор, спасил десетки животи

Завършва медицина през 1987 г., взема специалност по анестезиология през 1991 г. Има и втора специалност по здравен мениджмънт. От 2004 г. е Републикански консултант по анестезиология и интензивно лечение. Неговият принос по специалността е богат:

-Клинично поведение при трудна интубация: видеоларингоскопия; фибробронхоскопска интубация.
-Приложение на ларингеална маска и супраглотични устройства
-Позиционна терапия при механична и спонтанна вентилация.
-Неинвазивна вентилация, перкутанна дилатационна трахеотомия.
-Измерване на минутен сърдечен обем: термодилуция и анализ на пулсовата крива. Системен кислороден транспорт, смесена венозна и централно венозна сатурация на хемоглобина.
-Хемофилтрация, хемодиализа, плазмасорбция, ендотоксинова сорбция -Оценка на регионалната мозъчна оксигенация, Оценка дълбочината на анестезия.
-Ултразвуково водена блокада на нервни стволове и канюлация на централни венозни съдове.

Погребението ще бъде на 6 април 2019 г. Поклоненето е от 14 часа в църквата на Гробищен парк „Бояна“.

Поклон пред светлата му памет!

Continue Reading

България

С тъга съобщаваме, почина Явор Захариев, гласът на „Гравити Ко“

Published

on

Вокалистът на Gravity Co Явор Захариев е починал.

Новината бе потвърдена за bTV от неговата сестра.

В сряда той беше открит в безпомощно състояние със счупен нос. Захариев беше настанен в реанимацията на „Пирогов“ в изключително тежко състояние.

Неофициално от полицията обясниха, че няма следи от насилие и влизане с взлом.

Според една от версиите 39- годишният рокаджия е бил нападнат и бит. Другата хипотеза е, че сам се е докарал до това състояние с дрога и е довел организма си до пълно изтощение.

Миналата година Захариев разказа как е успял да се пребори със зависимостта си след като е бил 3 години в комуна в Хърватия.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

Любопитно12 часа ago

Paul Walker’s daughter gets death settlement from crash driver’s estate

Paul Walker’s 17-year-old daughter has reached a death settlement with the estate of Roger Rodas, the man who was driving...

България13 часа ago

Зов за помощ: 18-годишната Никол Владкова има три дни да събере 54 000 лева

Сумата, необходима за лъчетерапия, е непосилна за семейството й. 18-годишната Никол Владкова от град Велико Търново спешно се нуждае от...

България13 часа ago

Скръбна вест! Внезапно почина български професор, спасил десетки животи

Почина проф. Георги Царянски, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Света Екатерина“. Той си отиде неочаквано на...

България16 часа ago

С тъга съобщаваме, почина Явор Захариев, гласът на „Гравити Ко“

Вокалистът на Gravity Co Явор Захариев е починал. Новината бе потвърдена за bTV от неговата сестра. В сряда той беше открит в...

Българияедин ден ago

Мъката на една провалила се майка: Отгледах чудовища, които ме захвърлиха на стари години да умра в самота

Събудих се от силните гласове, които идваха от болничния коридор. Децата ми се караха кой да поеме грижите за мен....

България3 дни ago

ВИЦ: Зверски уморен тираджия привечер паркира ТИР-а си

Зверски уморен тираджия привечер паркира ТИР-а си, заключва кабината и ляга да спи. Чука се на прозореца му: – Бате,...

България3 дни ago

В България е идол, толкова прекрасни моменти. Тромб погуби любимият актьор на народа

На 68-годишна възраст почина народният артист на Русия Алексей Булдаков, водещият актьор във филма „Особености на националния лов“. Това съобщи...

България3 дни ago

ТРАГИЧЕН 4 АПРИЛ. АВТОБУС ПАДНА В КАНЬОН, 12 БЪЛГАРСКИ ДЕЧИЦА ЗАГИНАХА ТРАГИЧНО. СНИМКИ

България никога няма да забрави. На 4 април 2004 Български автобус падна в река Лим, загинаха 12 деца Навръх Цветница,...

България4 дни ago

Невероятна рецепта, която лекува безплодие, бактерии в стомаха, хемороиди и чревни заболявания

Известно е, че лечебната сила на смокините е използвана преди повече от хиляда години, но по неизвестни причини, днес се...

България4 дни ago

Замисляли ли сте се: Къде изчезнаха светулките от нашето детство!?

Защо имаме усещането, че не сме виждали светулки от години и какво се крие зад чудната им природа, разказа експертът...

България4 дни ago

В най-критичния момент Бареков изригна: Народ ли сме, или стадо овце?!

Николай Бареков избухна в мрежата преди часове като отброи последните минути от ултиматума, който постави пред родните превозвачи. След като...

България4 дни ago

Загиналите в самолетната катастрофа са най-високопоставен държавен шеф и семейството!

Георги Бошнаков, съпругата му Дария и двете им деца са загиналите в самолетната катастрофа край Скопие, предава факти.бг. Машината е...

България4 дни ago

Медицинска сестра предупреждава за нов симптом на грип, който повечето родители никога не са виждали

Нормално е случаите на грип да се увеличат през зимата, но 2018-2019 изглежда особено лошо. Броят на хората, които са...

България4 дни ago

Aудиозапис с последните думи на Бошнаков от самолета: Опитваме се да избегнем един…

Излезе аудиозапис от диалога, проведен между контролната кула в Македония и пилота, управлявал самолета „Чесна“, който вчера падна в района...

България4 дни ago

Една баба отива при млад гинеколог

Една баба отива при млад гинеколог, който са изпратили в малко селце. – Сваляй гащите бабо и се качвай на...

България4 дни ago

Първа брачна нощ. Съпрузите са в леглото

Първа брачна нощ. Съпрузите са в леглото. Наближава кулминацията. Мъжът: –Наде ,ще ти изям п*тето!!! Свекървата се обажда от хола:...

България4 дни ago

Колкото повече остарявам, толкова повече бузите ми се свличат като на булдог, но козметичката ми ми разкри как да ги оправя

Всяка жена след 40 иска да има съвършен контур на лицето. Някои успяват, но някои не. Всичко е въпрос на...

България4 дни ago

2-те зодии, които те ЛЪЖАТ в очите, докато ти казват „Обичам те“

Не вярвайте на всички. Не всеки ви мисли доброто и не всеки ще пази сърцето ви. Това са 2-те зодии,...

България5 дни ago

Коя група според вас НЕ Е семейство? Тестът, който разкрива всичко за личността ви – точен е 100 %!

Една картина може да говори с хиляди думи. Това е още по-вярно, когато говорим за семейни снимки. Връзката между родителите...

България5 дни ago

Михаела Филева изригна срещу Камелия

Участничка в музикалното риалити „Гласът на България“ накара Михаела Филева да скочи на Камелия и сложи край на женската дружба...

Advertisement

Trending