Connect with us

България

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ! За първи път в историята българин получи приз за Европейска личност на годината

Published

on

Премиерът Бойко Борисов бе обявен за Европейска личност на годината и награден със златен плакет. Призът е на Агенцията за избор и представяне на ръководители от Централна и Югоизточна Европа. Борисов е награден за личното му ангажиране с икономическото сътрудничество в региона.

Борисов благодари за наградата и напомни, че в събота в София предстои формата 16 1. „Политиците имаме важната задача да създадем такива условия за бизнеса, че инвестициите ви да са гарантирани”, заяви премиерът на един от най-големите бизнес форуми.

„Магистралите, жп линии, дигиталната инфраструктува, сигурност и етническата толерантност. Това са условията за успешен бизнес и най-важните приоритети за Балканите“, подчерта премиерът.

Ще имаме „печатница за пари“, като изградим транспортния пръстен на Балканите, прогнозира Борисов.

Източник: „труд“

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

България

Съдба: Почернена за цял живот майка се събра след 69 години с дъщеря си, обявена за мъртва при раждането (СНИМКИ)

Published

on

Жена от Флорида, която преди 69 години е била излъгана, че бебето ѝ е починало при раждането, се срещна за първи път с дъщеря си. През 1949 година 18-годишната Женевиев Пъринтън родила момиченце в болница в Индиана, но лекарите ѝ казали, че то е починало.

„Казах им, че искам да видя бебето. Те ми казаха, че е умряла“, разказа вече 88-годишната Пъринтън в интервю за „Фокс 13“.

69 години по-късно, обаче, в навечерието на Коледа, майка и дъщеря се събрали за пръв път в изключително емоционална среща с много сълзи и прегръдки.

„Цял живот искам това. Помня, че бях на 5, когато поисках да открия истинската си майка“, сподели момичето на Пъринтън, което днес е 69-годишна жена на име Кони Мултруп. Тя долетяла от дома си във Върмонт, за да се срещне с майка си.   Кони прекарала дълги години в търсене на истинската си майка, а пробивът дошъл, когато открила, че има първи братовчед, чиято леля казва Женевиев Пъринтън.

„Бях млада неомъжена майка и те ми казаха, че бебето ми е починало при раждането“, разказа възрастната жена. Тя не получила смъртен акт и никога повече не станала майка.   Миналата година дъщерята на Кони Мултруп си купила комплект за изследване на ДНК. „Никога не съм виждала биологичния си баща и докато растях бяхме само аз и майка ми. Спомням си как майка ми се опитваше да намери биологичната си майка и беше трудно да гледам през какво преминава“, разказва Бони, дъщерята на Кони.

Комплекта за ДНК теста Бони подарила на майка си за миналата Коледа – най-добрият коледен подарък според Кони.   Тя взела от братовчед си информацията за майка си и ѝ изпратила картичка с адреса и телефона си.   На 8 септември Мултруп получила телефонно обаждане, което променило живота ѝ. Обаждала е биологичната ѝ майка Женевиев Пъринтън.   „Тя каза: „Къде си родена? Коя година? Мисля, че може да съм майка ти“, разказва Кони. След няколко телефонни обаждания двете решили, че е време да се срещнат за пръв път.

„Не си мъртва“, казала майката. „Не съм“, отговорила дъщерята докато се прегръщали през сълзи.   Женевиев Пъринтън споделя, че по онова време практиката да се отнемат бебета на неомъжените жени била честа. Кони била отведена в приют, а по-късно осиновена от семейство от Калифорния. Осиновителката ѝ, обаче, починала, когато тя била на 5. Бащата се оженил повторно, но втората жена я тормозела. Затова тогава у нея се породило желанието да открие истинската си майка.

Превод и редакция: БЛИЦ

Continue Reading

България

Бъдете внимателни – това са първи признаци на инсулт при жените –

Published

on

Знаем колко опасно е състоянието преди, по време и след инсулт.
Знаем и какви последствия носи то. Способността да се разпознаят сигналите на инсултa може да спасят човешки живот.
При навреме разпознатия и лекуван инсулт са налице по-малко последвали увреждания. Ако има възможност за оказване на медицинска помощ в първите от 3 до 5 часа след началните симптоми, негативните ефекти и щетите от инсулта ще бъдат минимални, пише zdravotvet.ru, предаде lekuva.net.
Някои може да попитат „защо при жените и каква е разликата?“. Разлика има, и тя най-общо е в различните реакции и отговори при различни състояния на женския и мъжкия организъм.

Инсулт – това са внезапни смущения в кръвообращението на мозъка. Инсулт може да се дължи на спазъм, блокиране или скъсване на един от съдовете на мозъка. Преди време от инсулт можеха да се притесняват хора над 60 години. Сега проблемът е, че от инсулт могат да увредят здравето си, или да загинат, и по-млади хора.
Ето седем предупредителни смущения в работата на тялото преди инсулт. Някои от тези симптоми се появяват самостоятелно, при други хора те са комбинирани.

1. Високо кръвно налягане
Ако сте склонни към хипертония, винаги трябва да имате едно на ум. Както и задължително да наблюдавате редовно стойностите на кръвното.

2. Недостатъчно гъвкав врат
За да пробвате дали всичко е наред с вашия врат, опитайте се да докоснете гърдите с брадичка. Ако вратът остава схванат, ако е налице главоболие и световъртеж – веднага се обадете на лекар.
3. Изтръпване на дясната или лявата страна на тялото
Изтръпването може да засегне както само ръката, така и само крака. А може и крака, и ръката – едновременно. Загуба на усещане, мравучкане, намалена телесна температура – това е сигурен знак, че нещо не е наред.

4. Силно главоболи

Всеки от нас е изпитвал силно главоболие. Безпричинна болка във фронталната, темпоралната или тилната част на главата може да предупреждава за инсулт.

5. Проблеми със звука или картината

Шегата настрана! Много лекари съобщават, че пострадали от инсулт пациенти са игнорирали симптоми като размазване на онова, което виждат. Същото е положението и с неспособността да се постигне съсредоточаване върху даден обект. Приглушената или липсваща чуваемост също е повод за притеснение.

6. Нарушение в говора

Можете да говорите несвързано и без дори да забележите. За да се тествате, опитайте се да напишете SMS. Текстовите съобщения ще бъдат с абсолютно безсмислено съдържание в началото на инсулта.

7. Некоординираност

Нестабилна походка и неспособност да се справите и с малките предизвикателства при ходенето – сериозна причина да изпаднете в истерия!

Ако все пак имате някакви съмнения, ето един бърз тест, който може да направите.

– Усмихнете се. Половината лице ще бъде неподвижно.

– Опитайте се да вдигнете ръце нагоре. Слабостта в мускулите няма да ви позволи.

– Изплезете език. Трудно ще успеете, ако инсултът вече е започнал.

Накрая трябва да признаем нещо много важно. Симптомите, които изброихме, не се появяват и не са типични само за жените. Тях ги има и при мъжете в прединсултно състояние. Но една голяма, една притеснително голяма част от жените са склонни да игнорират половината от тези симптоми, и да решат, че нищо им няма.

По отношение на болката и здравните неразположения жените са по-силната половина от човечеството. Те не само имат по-висок праг на болка, но са и леко безотговорни към собственото си здраве. Ето защо тази статия е предупредителна и акцентира предимно върху вниманието от страна на жените.

Запомнете тези признаци! Наблюдавайте себе си и любимите хора, и веднага се обадете на бърза помощ при съмнения или опасения за инсулт!

Continue Reading

България

Брюксел ни съди за киселото мляко

Published

on

Брюксел заплаши със съд България за това, че не сме вписали киселото си мляко като географско означение в списъците на Европейската комисия, а все още поддържаме национална защита за продукта. Това става ясно от съобщение на ЕК, цитирано от „Телеграф“.

Причината е, че страната ни нарушава законите на общността вече 12-а година по отношение на защитата на определени храни. Една от тях е киселото мляко, което се ползваше с национална протекция по силата на Лисабонската спогодба от миналия век. Според нея никой в света няма право да използва бранда Българско кисело мляко. Тази спогодба обаче е невалидна за ЕС, откакто страната ни стана член на общността.

Според законите на ЕС местните храни се вписват като географски означения само от сдружение от минимум 3-ма производители в списъците на ЕК. Държавната администрация няма право да извърши такава регистрация.

В България вече има такова обединение и ударно работи по регистрацията.

Членове са седем мандри, а председател е Димитър Зоров. То се казва „Български традиционни млечни продукти“. В следващата седмица се внасят документи за регистрация в ЕК на българското мляко, саламуреното ни сирене и кашкавалът от овче, краве и козе мляко като наименование за произход.

Това означава, че изброените продукти ще се ползват със супер строга защита. Могат да се произвеждат само на територията на България, изключително от българското мляко и щам на българска лактобацилус булгарикус или наши закваски. Когато регистрацията бъде одобрена, никой на територията на общността няма да има право да използва тези наименования, коментират експерти.

Към обединението ще могат да се присъединят абсолютно всички млекопреработватели, които спазват горепосочените критерии на производство.

Очаква се обаче гърците и румънците да имат възражения срещу нашите продукти. Гърците сигурно ще се заядат за киселото мляко, защото те произвеждат йогурт с лактобацилус булгарикус, с който в момента са наводнили и руския пазар.

Румънците пък се очаква да ни цакат за кашкавала, защото те имат сходен продукт.

 

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България3 часа ago

Съдба: Почернена за цял живот майка се събра след 69 години с дъщеря си, обявена за мъртва при раждането (СНИМКИ)

Жена от Флорида, която преди 69 години е била излъгана, че бебето ѝ е починало при раждането, се срещна за...

България3 часа ago

Бъдете внимателни – това са първи признаци на инсулт при жените –

Знаем колко опасно е състоянието преди, по време и след инсулт. Знаем и какви последствия носи то. Способността да се...

България3 часа ago

Брюксел ни съди за киселото мляко

Брюксел заплаши със съд България за това, че не сме вписали киселото си мляко като географско означение в списъците на...

България3 часа ago

В коя от трите жени е влюбен мъжът от картината? 96 процента от запитаните не разпознават верния отговор –

Защо жените рядко решават да направят първата стъпка в една връзка? Защото не винаги са уверени в реципрочността на тяхната...

България3 часа ago

Търновка денем е инвалид, нощем се движи

Тя предполага, че причината е ваксина 38-годишната Филипина Цонева от Велико Търново се превърна в медицинско чудо. Жената денем е...

България3 часа ago

Предложение на Красимир Каракачанов: Край на помощите за ромите, които отказват да започнат работа!

Край на помощите за ромите, които отказват да започнат работа, спират децата си от училище и демонстрират охолен начин на...

България3 часа ago

Петко влезе в Мусинската пещера за съкровище с черна коса, но излезе с бели кичури и жена му припадна като го видя (СНИМКИ)

Подводна зала от римско време е била открита край мусинската пещера потвърждава специално за „Борба“ кметът на селото, който е...

България3 часа ago

Оповестиха най-опасните храни, предизвикващи рак!

Експерти оповестиха най-опасните хранителни продукти, в състояние да предизвикат рак, пише Actualno.com, цитирайки британското издание Which, специализирано по отношение на...

България3 часа ago

Дори и не подозираме каква беда налегна Милен Цветков след напускането му от Нова тв!

Teлeвизиoнepът възмyти cъceдитe cи Cлeд ĸaтo бe пpoĸyдeн oт Hoвa тв, жypнaлиcтът Mилeн Цвeтĸoв изпaднa в тeжĸa дeпpecия. Kyлтoвият тв...

България3 часа ago

Изнасилена майка кастрира и уби злодея, за да не посегне и на дъщеря ѝ

Майка, която е заклала изнасилвача си и след това скрила тялото му, бе осъдена на 10 години затвор. 35-годишната жена...

България3 часа ago

Роднина на легендата Иван Иванов го посрами в „Стани богат”

Водещият на „Стани богат” Михаил Билалов този път удари тавана на търпението. Причината е една от участничките в шоуто, която...

България3 часа ago

Пътник скочи на шофьора на автобус 94 в София, последва тежка катастрофа!

Снимка: Fecebook/Забелязано в София/Станислава Пантелеева Два автобуса от линиите 280 и 94 са се блъснали на бул. „Осми декември“ в...

България3 часа ago

Разбра се кой е бащата на бебето, родено от жена в кома от 10 години

Медицински работник е арестуван за сексуален тормоз, след като жена в кома роди дете в болница във Финикс. Странният случай...

България3 часа ago

Каракачанов изригна: Гетата са един развъдник на неграмотност, престъпност, проституция, наркотици

Не може в XXI век, в правова страна като България, да съществуват две държави. Това каза в интервю за „Фокус“...

България3 часа ago

Преди 2 мин д-р Недев съобщи с треперещ глас, че след тежката операция ефрейтор Димов няма да

Битият от роми командос в жесток стрес с кървави отоци под очите – ще вадят импланти от натрошените скули на...

България3 часа ago

Новият хит на закуските: Дробена баница – прави се за 10 минути, става супер пухкава и мекичка –

Необходими продукти 500 гр.кори за баница (може и юфка) 300 грама сирене (в случая козе) 4 яйца 200 мл газирана...

България3 часа ago

Страшен разказ! Мъжът, пръв видял ужаса на „Струма”, посочи виновника за трагедията

Мъжът, който видял първи ужасното верижно меле с няколко автомобила на АМ „Струма” край Сандански, при което загина човек, а...

България3 часа ago

2 зодии ще се къпят в пари през Февруари 2019г

Имаме много добра новина за новия месец, за идването на Февруари. Според звездите този месец ще донесе късмет и пари...

България3 часа ago

Не скърбя за Иван Ласкин*

На 48-годишна възраст почина актьорът Иван Ласкин. В следствие на цироза на черния дроб. В следствие на дългогодишен алкохолизъм. В...

България3 часа ago

Приятели на баща отвлекли дъщеря му и опитали да изнасилят студентката

В София двама мъже отвлекли 19-годишна студентка и опитали да я изнасилят. Девойката била отвлечена сутринта на 4 февруари на...

Advertisement

Trending