Признаците на рак често не биват забелязвани на време, тъй като в ранен стадий от болестта обичайно са много малки, а когато хората ги забележат, вече е твърде късно.

Така че, да знаем как да разпознаем признаците на рак е от първостепенно значение, след като става дума за превенция и навременно адекватно лечение. Обърнете сериозно внимание на следните ранни признаци на рак:

Постоянен сърбеж
Тялото третира рака както бактериите и имунитета с бори с него посредством белите кръвни телца.

Това води до увеличаване на притока на кръв в областта, където се развиват раковите клетки, което по-късно причинява сърбеж, зачервяване, стягане и промяна на цвета.

Промяна в уринирането
Всяка промяна в уринирането, като например наличието на пяна, кръв, мирис и цвят може да се дължи на рак и изисква своевременна медицинска помощ.Промени в гласа
Ракът на ларинкса може да повлияе на височината и тона на гласа. Поради това, ако забележите някакви промени в гласа си, това може да е знак, че расте тумор в организма ви.

Рани, които не зарастват
В случай, че на раната й трябва повече време, за да се излекува, това може да бъде признак за рак. Обяснението за това е, че ракът се приема като приоритет от имунитета на тялото и защитата му се фокуира върху рака, а не върху получената рана.

Кашлица

Много видове рак могат да предизвикат упорито кашляне, като рак на гърлото, белите дробове, дори и стомаха. Изследвайте се възможно най-скоро в случай на упорита кашлица.

Кървене
Ако получите необяснимо кървене, което не се дължи на менструалния цикъл, отидете на медицински преглед! Всяко кървене от матката, зърната или други органи изисква медицинска помощ.Петна в устата или езика
Бели петна по венците, гърлото или вътре в устата може да бъдат признак за поява на рак. Консултирайте се с лекар в случай, че ви се появят подобни петна.Бучки под кожата

Добър начин да се провери, ако имате някакви промени, е да докоснете повърхността и да търсите нещо необичайно. Опипайте частите на тялото си, като например гърдите, подмишниците, корема, кожата, гърлото и тестисите. Това е много важно, защото позволява откриване на някакви промени, преди още да са се развили по-големи тумори.

Промени в изпражненията

Всяка промяна, която продължи повече от два дни, като например кръв в изпражненията, би могла да бъде признак за рак на дебелото черво. Обърнете внимание на знаците, като запек, диария, тъмен цвят на изпражненията, слуз, болка или по-светъл цвят на изпражненията.Загуба на апетит или проблеми с преглъщането
Какво инхибира (потиска) стомашно-чревния тракт е важен въпрос, тъй като това влияе на способността на тялото да се прехранва от храната, която консумираме.

lekuvai.bg